NGS West1
Image default
Zorg

Alles wat je moet weten over een kaakchirurg

Ben jij geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met je gebit? Of kom jij wel eens bij de kaakchirurg den haag? Vrijwel iedereen is bekend met de reguliere tandarts, maar veel mensen zijn buiten de tweejaarlijkse controle niet verder bekend met de wereld van tandheelkunde. In dit artikel leggen we daarom alles uit over kaakchirurgie en de kaakchirurg. Wat is een kaakchirurg precies, welke opleiding volgen zij en wat is het verschil met een reguliere tandarts?

Wat is een kaakchirurg?

Een kaakchirurg is een tandarts-specialist op het gebied van afwijkingen van de mond, kaak en aangezichts weefsels. De kaakchirurg is verantwoordelijk voor de diagnose, behandeling en chirurgie bij verwondingen of aangeboren afwijkingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het uitvoeren van tandheelkundige ingrepen, het plaatsen of verwijderen van implantaten en de normale behandeling van mensen die door een geboren afwijking niet naar een normale tandarts kunnen. Door de medische achtergrond, en vaak ook de medische studie, werkt een kaakchirurg vaak in het ziekenhuis of een een gespecialiseerde kliniek.

Wat is het verschil tussen een kaakchirurg en tandarts?

Er zijn veel gelijkenissen tussen een kaakchirurg en een tandarts. Beide beroepen zijn bezig met de tandheelkunde en het menselijk gebit. Beide beroepen zijn ook in het bezit van een tandartsdiploma. Wat is dan precies het verschil tussen de kaakchirurg en de tandarts? Het grote verschil zit hem in het feit dat een kaakchirurg naast een tandartsdiploma ook nog artsdiploma heeft. Hij is dus zowel tandarts als basisarts. Door de medische achtergrond van een kaakchirurg wordt deze ingeschakeld bij specialistische behandelingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn chirurgische wortelkanaalbehandelingen en het verwijderen van gebitselementen.

De opleiding tot kaakchirurg

Zoals hierboven als beschreven werd zit het grootste verschil tussen een kaakchirurg en een tandarts in de opleiding. Een kaakchirurg heeft zowel de universitaire opleiding tandheelkunde als geneeskunde afgerond. Daarnaast heeft een kaakchirurg ook nog een specialistenopleiding kaakchirurgie afgerond. Hierdoor heeft een kaakchirurg meer specialisme dan een reguliere tandarts. Bij afronding van de specialistenopleiding word je als kaakchirurg opgenomen in het specialistenregister voor kaakchirurgie. Hierna kan je aan het werk in een ziekenhuis, kliniek of tandheelkundige praktijk.

Hoe kom je terecht bij een kaakchirurg?

Je kunt niet zomaar naar een kaakchirurg toegaan. Hiervoor heb je een doorverwijzing nodig van je tandarts, huisarts of andere specialist. In veel gevallen krijg je een doorverwijsbrief als je door ernstig letsel of een aangeboren afwijking niet in een reguliere tandartspraktijk behandeld kan worden. In dit soort gevallen wordt je doorverwezen naar een kaakchirurg. Deze maakt een afspraak voor een consult en kijkt hoe jouw klachten het beste behandeld kunnen worden. In uitzonderlijke gevallen kan je ook zelf contact opnemen met een kaakchirurg. Dit is alleen niet gebruikelijk.