NGS West1
Image default
Marketing

Wat is een Footer en waarom is het belangrijk?

Als je wel eens hebt gehoord van de term ‘footer’ weet je mogelijk al waar dit over gaat. Maar wat is een footer eigenlijk? Een footer is een onderdeel van een website of webshop dat zich onderaan de pagina bevindt. In het Nederlands wordt dit vaak de ‘voettekst’ genoemd. Dit gedeelte kan klein lijken, maar heeft het potentieel om veel interessante informatie aan je bezoekers te bieden. In deze blog vertellen we je alles over de betekenis van footer, de drie pijlers van een footer, waarom wij denken dat het belangrijk is om te investeren in dit onderdeel en beantwoorden we veelgestelde vragen.

1. De betekenis van footer

De footer is een sectie van een website of webshop die vaak onderaan de pagina staat. Het bevat meestal informatie die niet altijd zichtbaar is op de rest van de pagina’s of op de website. De tekst die in de footer geschreven wordt, is vaak minder prominent aanwezig dan andere inhoud op de pagina’s. Dit betekent echter niet dat het minder belangrijk is.

2. De drie pijlers van een footer

Een goede footer is opgebouwd uit drie specifieke pijlers: nuttige informatie, merkversterking en conversie. Nuttige informatie omvat meestal links naar belangrijke pagina’s op de website of webshop, zoals een contactpagina, verzend- en retourbeleid of een overzicht van veelgestelde vragen. Merkversterking helpt om het merkbeeld te versterken en kan onder meer bestaan uit een korte beschrijving van het bedrijf, logo of een link naar social media profielen van het bedrijf. Conversie refereert aan de mogelijkheid om leads en klanten te werven via de footer, bijvoorbeeld door een nieuwsbrief of aanmelding voor updates aan te bieden.

3. Waarom je volgens ons het beste hierin kunt investeren

Een effectieve footer kan zorgen voor een betere bezoekerservaring, maar ook voor betere resultaten op het gebied van conversie, klanttevredenheid en SEO. Een goede footer kan onder andere helpen om de navigatie te verbeteren doordat belangrijke links en informatie altijd zichtbaar zijn en bijdragen aan een consistente merkuitstraling. Bovendien kan een footer helpen om het vertrouwen van bezoekers in de website en het bedrijf te verhogen.

4. In het kort

Een footer is een belangrijk onderdeel van elke website of webshop. Het is een plek waar belangrijke informatie kan worden gedeeld en waar je als bedrijf gemakkelijk conversies kunt behalen. Een goede footer moet bestaan uit drie specifieke pijlers: nuttige informatie, merkversterking en conversie. Investeer daarom in een goede footer om optimaal te profiteren van de voordelen die hierbij horen.

Vraag en antwoord

V: Wat voor informatie moet er in een footer komen?
A: Het meest voorkomende is om belangrijke informatie zoals contactgegevens, verzend- en retourbeleid en veelgestelde vragen in de footer te plaatsen.

V: Waarom is een goede footer belangrijk voor SEO?
A: Het hebben van goede interne links in de footer kan bijdragen aan een verbeterde gebruikerservaring en het verhogen van de tijd die bezoekers op de site doorbrengen. Door belangrijke links in de footer te plaatsen, kan ook de zo genoemde ‘crawlability’ door zoekmachines verbeterd worden.

V: Wat is de beste manier om bringt leads en klanten te werven via de footer?
A: Een effectieve manier om leads en klanten te werven via de footer is door een aanmelding voor de nieuwsbrief of updates aan te bieden. Dit kan bezoekers de tijd geven om zich te verdiepen in de website en het bedrijf voordat ze zich besluiten aan te melden.

Conclusie

Een footer mag dan wel klein zijn, het heeft het potentieel om veel interesse en conversie onder je bezoekers te stimuleren. Of het nu gaat om nuttige informatie, merkversterking of conversie, een goede footer kan bijdragen aan een verbeterde gebruikerservaring en meer conversie. Investeer daarom in een goede footer en profiteer van de kansen die dit onderdeel te bieden heeft. Hopelijk hebben wij je in deze blog meer kunnen vertellen over de betekenis van footer, de drie pijlers van een footer en waarom wij denken dat het belangrijk is om hierin te investeren. Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het ontwerpen of aanpassen van een effectieve footer voor je eigen website of webshop!