NGS West1
Image default
Dienstverlening

Wat te doen bij een stroomstoring?

Herkennen van een stroomstoring

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een stroomstoring. Hierbij kan gedacht worden aan graafwerkzaamheden, problemen in het elektriciteitsnetwerk of blikseminslag. Waaraan kun je een stroomstoring herkennen? Zo kom je te weten of de stroomstoring buitenhuis is:

  • alle zekeringen in de meterkast zijn nog heel

  • de buren hebben ook geen stroom

  • controle aardlekschakelaar

In het geval dat er geen gas is, kan bij de buren worden gecontroleerd of zij wel gas hebben. Als zij ook geen gas hebben, meld dan de stroomstoring op het nationaal storingsnummer. Hebben zij wel gas, controleer dan of de gasdruk goed is en of de hoofdkraan open staat. 

Melden van een stroomstoring

Een stroomstoring kan men niet zelf oplossen. Hiervoor moet het nationaal storingsnummer worden gebeld. Dit is: 0800-9009. Dit nummer is dag en nacht te bereiken en is gratis. Met dit nummer komt de melding bij de netbeheerder terecht die daarna direct stappen kan zetten om de stroomstoring te verhelpen. 

Opzoeken van actuele stroomstoringen

Als er sprake is van grote stroomstoringen, is dit vaak te zien op een van de nieuwszenders. Actuele storingen kunnen ook worden opgezocht op de website van netbeheerders. Hierbij moet de postcode en het huisnummer worden ingevuld. 

Vergoeding?

Als een stroomstoring minder dan vier uur duurt, geldt er geen compensatievergoeding. Als de storing langer duurt dan vier uur, geldt er in sommige gevallen wel een compensatievergoeding. Het krijgen van een compensatievergoeding hangt af van de lengte van de storing en het type aansluiting.

Stappenplan bij een stroomstoring

  1. In de meterkast zekeringen of stoppen controleren.

  2. Als het probleem binnenshuis is, bel dan een installateur of los het zelf op.

  3. Als er geen probleem is met de zekeringen of de stoppen, check dan of er nog anderen zijn die last hebben van de storing.

  4. Als er een stroomstoring is, meld deze dan bij het nationaal storingsnummer. 

  5. Als de storing langer dan vier uur duurt, geldt er vergoeding. Hier stuurt de netbeheerder automatisch een bericht over.

  6. Om de producten goed te houden, wordt er aangeraden om de koelkast en de vriezer niet vaak open te doen.

  7. Vaak is een stroomstoring binnen een paar uur opgelost, wacht totdat het is opgelost.