NGS West1
Image default
Zorg

Hoe haartransplantatie chirurgie zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld

Bij een haartransplantatie worden grafts, ofwel: haarzakjes, achterop het hoofd uit de haarkrans verplaatst naar het behandelgebied. Er zijn verschillende haartransplantatie technieken. Welke technieken zijn er en hoe heeft de haartransplantatie chirurgie zich in de loop der jaren ontwikkeld? 

Haartransplantatie techniek 1: punch techniek

De eerste techniek wat betreft haartransplantatie was de punch techniek. De punch techniek is ontwikkeld door Dr. Okuda in 1939. Dat is dus al een beste tijd terug. Met de punch techniek zorgde hij ervoor dat er grafts (haarzakjes) werden opgeleverd. De punch techniek houdt kort gezegd in dat er een een rondje haar en huid uit de hoofdhuid wordt verwijderd en vervolgens wordt herplaatst. De diameter hiervan is circa 4 millimeter. Hierbij kun je denken aan zo’n 10 tot 15 haren.

Haartransplantatie techniek 2: de methode van Dr. Tamura

Toen ontwikkelde Dr. Tamura in 1942 een haartransplantatie techniek die werd voortborduurt op de hiervoor genoemde punch techniek. Dr. Tamura ging een stapje verder door grafts (haarzakjes) te produceren met één tot drie haren. Dr. Tamura hield zich vooral bezig met het behandelen van vrouwen die haren tekort hadden op de venusheuvel. 

Haartransplantatie techniek 3: minigrafts

Een beste tijd daarna, namelijk in 1965, werd er een nieuwe haartransplantatie techniek ontwikkeld. Deze is ontwikkeld door Dr. Uebel. Hij introduceerde de minigrafts. De techniek minigrafts hield in dat de grotere haarzakjes (grafts) werden verdeeld in meerdere, kleinere eenheden. Hierbij valt te denken aan eenheden van zo’n één, twee of drie haren. Het effect: de haartransplantatie zag er vele malen natuurlijker uit. Weer een tijd later werd er een strip huid met haar uit het achterhoofd verwijderd. Deze werden vervolgens opgedeeld in die minigrafs. Deze methode was een vervanging van de individuele grafts. Er ontstond nu een opening in het achterhoofd, die vervolgens gehecht werd. Op deze manier bleven er weliswaar littekens over, maar slechts in dunne lijnen. Hierdoor werden de betreffende littekens van de haartransplantatie nauwelijks zichtbaar.

Een moderne, veelgebruikte techniek: Folliculaire Unit Extraction

Tegenwoordig zijn er nog vele andere haartransplantatie technieken. Één van de technieken die vaak wordt gebruikt is de zogenoemde Folliculaire Unit Extraction (FUE) techniek. FUE is een techniek waarbij de ingreep onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Bovendien bestaat de FUT-methode, waarbij de arts smalle strookjes van de hoofdhuid snijdt en vervolgens de haarzakjes te verwijderen waarna ze op de kale plek op de hoofdhuid terug worden geplaatst. De FUT-methode is ingrijpender en het genezingsproces duurt langer dan bij de FUE-methode. 

Waarom een haartransplantatie?

Om af te sluiten lees je wanneer en voor wie een haartransplantatie mogelijk van belang kan zijn. Een haartransplantatie lijkt wellicht een forse ingreep. Dat is het ook. Echter, de gevolgen van het niet-doen van een haartransplantatie kunnen nog ingrijpender zijn voor vele mensen. Een haartransplantatie is te overwegen voor mensen die veel last ervaren van kaalheid of haar dat alsmaar dunner wordt.