NGS West1
Image default
Beauty en verzorging

Hoe werkt een haartransplantatie?

Al heel lang hebben vooral mannen te maken met erfelijke kaalheid, een ongewild ‘cadeau’ van Moeder Natuur. Sommige mannen accepteren het verlies van hun haar gewoon en gaan ermee om, maar voor veel anderen is dat moeilijker. Zij zien hun kaalheid als een esthetisch probleem en willen er iets aan doen. Gelukkig is er nu een goede oplossing voor hen: haartransplantatie.Je kunt deze laten uitvoeren bij verschillende klinieken. Maar hoe werkt het? Lees er hier meer over!

Haarzakjes uit het donorgebied

Bij een haartransplantatie worden haarzakjes van een ander deel van je hoofd gebruikt. Dit deel, vaak de haarkrans aan de achterkant van je hoofd, heeft haarzakjes die altijd haar blijven produceren, waar ze ook geplaatst worden. Deze haarzakjes zijn belangrijk voor het succes van de transplantatie omdat ze niet beïnvloed worden door het hormoon dihydrotestosteron (DHT), wat haarzakjes op andere plekken op je hoofd kan laten stoppen met groeien.

FUE-methode

Bij de FUE-methode haalt de arts haarwortelgroepjes, ook wel grafts genoemd, één voor één weg uit het donorgebied. Ze gebruiken een soort holle naald om elke graft voorzichtig los te maken van de hoofdhuid. Daarna worden de grafts in een speciale vloeistof bewaard voor later. Een groot voordeel van de FUE-techniek is dat je er geen zichtbare littekens aan overhoudt. Wel moet het donorgebied worden geschoren voordat de behandeling start.

FUT-methode

Bij de FUT-methode wordt een smalle strook haar uit het donorgebied, vaak de haarkrans, verwijderd. Na het verwijderen van de strook, wordt de plek netjes gehecht om het litteken zo min mogelijk zichtbaar te maken. De haarwortelgroepjes, of grafts, worden dan één voor één uit deze strook gehaald en gesorteerd op basis van het aantal haren per graft. Deze worden bewaard in een speciale vloeistof voor later. Een voordeel van FUT is dat je het donorgebied niet van tevoren hoeft te scheren. Er kan wel een dun litteken achterblijven als je je haar kort scheert.

Het kiezen van de juiste techniek

De keuze tussen FUE en FUT hangt af van wat de patiënt zelf wil en wat nodig is voor hun specifieke situatie. FUE laat meestal geen zichtbare littekens achter, wat fijn is voor mensen die hun haar heel kort dragen. FUT kan op één dag meer haarwortels verplaatsen, maar kan een dun litteken achterlaten bij kort haar. Bij beide methoden is het belangrijk om goed advies te krijgen van een specialist om te bepalen welke techniek het beste is voor jou. Het doel is altijd om een natuurlijk resultaat te krijgen en je haardos te herstellen.