NGS West1
Image default
Health / Alternative

Koffiecijfers over de wereld

 

Koffie is over de hele wereld razend populair, zo ook in Nederland. Nederlanders behoren tot de top 5 volkeren die het meest koffie drinken. Maar wat zijn eigenlijk de cijfers rond koffiegebruik in de wereld? Waar wordt het meest gedronken en geproduceerd?

 

Waar wordt het meeste koffie gedronken?

Het meeste koffie per persoon wordt, verbazingwekkend genoeg, gedronken in Finland. Zij verbruiken op jaarbasis maar liefst 12 kilo koffiebonen per persoon. Op de tweede plek komt Noorwegen met een gebruik van 9.9 kilo per persoon per jaar. Daarna volgen IJsland, Denemarken en Nederland met respectievelijk 9, 8.7, en 8.4 kilo per persoon. De resterende landen in de top 10 zijn Zweden, Zwitserland, België, Luxemburg en Canada. Negen van de tien landen in de top tien liggen dus in Europa! Ook de top 20 bestaat bijna exclusief uit Europese landen.

Waar wordt het meeste koffie geproduceerd?

Brazilië is al meer dan 150 jaar lang de grootste koffieproducent van de wereld, met bijna 2,6 miljard kilo koffiebonen per jaar. Op de tweede plek komt Vietnam met 1,6 miljard kilo per jaar. Daarna volgen Colombia, Indonesië en Ethiopië (het land waar koffie voor het eerst ontdekt werd) met 800, 680, en 384 miljoen kilo. Brazilië produceert in zijn eentje dus ongeveer een derde van alle koffie op de wereld.

 

Waar zijn de meeste Starbucks filialen per persoon?

Naast deze absolute maatstaven kan de populariteit van (veels te dure) koffie gemeten worden aan de hand van het aantal Starbucks filialen per miljoen personen in een land. Monaco komt dan op nummer een, met 52 Starbucksfilialen per miljoen inwoners. Dat is een Starbucks per 20,000 mensen! Daarna volgen de VS en Canada met 41 en 39 Starbucks filialen per miljoen inwoners. Verbazingwekkend genoeg is de nummer vier op de lijst Aruba, met 27 filialen per miljoen inwoners.

 

Koffie drinken doet u net als bij Starbucks natuurlijk uit een kartonnen koffiebeker.