NGS West1
Image default
Health / Alternative

Wat krijgt je allemaal vergoed door je zorgverzekering?

 

In principe geldt het volgende: Medische kosten worden gemaakt om een ziekte te genezen of te verlichten. Alles wat onder deze rubriek valt, valt onder ziektekosten. Het ligt echter aan je zorgverzekering en het pakket dat je kiest welke kosten wel en niet worden vergoed. Hieronder geven we een overzicht van de vergoeding voor diverse ziektekosten.

Medische kosten – Hieronder vallen ook de kosten van de tandarts, alternatieve behandelaar, logopedist, psychotherapeut of fysiotherapeut.

Geneesmiddelen op recept – Om een vergoeding te krijgen voor je medische kosten, heb je een recept van je arts nodig. Wie bij farmaceut voor eigen rekening de medisch voorgeschreven Potenzmittel koopt, moet de rekeningen over opsturen naar de zorgverzekeraar. Anticonceptie is normaal gesproken verzekerd, maar niet bij alle zorgpakketten, omdat het als vorm van anticonceptie typische leefstijlkosten met zich meebrengt. In individuele gevallen kan de pilvorm echter vanuit medisch oogpunt noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij cyclusstoornissen, hormonale acne of erfelijke ziekten zoals schizofrenie. Een doktersvoorschrift kan in dergelijke gevallen geld besparen omdat de kosten aftrekbare medische kosten zijn die door de patiënt worden gedragen.

Geneesmiddelen zonder recept – Deze worden meestal niet vergoed, net zo als natuurlijke geneesmiddelen waarvoor de zorgverzekering geen kosten dekt. Voorwaarde: de dokter schrijft ze voor. In het geval van een hardnekkige ziekte met een langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, remedies en hulpmiddelen is één enkel recept voldoende.

Hulpmiddelen – Soms is er een vergoeding voor brillen, kunstgebitten, hoortoestellen, rolstoelen en andere hulpmiddelen. Bij speciale bedden, massage-apparaten en andere “hulpmiddelen in de ruime zin” moet je de medische noodzaak aantonen met een attest van een officiële arts of de medische dienst van de zorgverzekering (MDK).

Reizen – Je kunt de kosten van de reis naar de behandeling vaak declareren. Onder bepaalde omstandigheden kan dit ook gelden als je naar een ziek familielid gaat.

Alternatieve behandelingsmethoden – acupunctuur of zuurstoftherapie moeten door de belastingdienst worden erkend in overeenstemming met de jurisprudentie en mogen geen al te strenge voorwaarden stellen aan de aftrek van individuele kosten.

Als je ziek bent geworden tijdens een privé- of zakenreis in het buitenland, moet je deze kosten ook vermelden in je belastingaangifte. Je creditcardafschrift is hiervoor voldoende. Het is echter beter om een factuur van de arts of het ziekenhuis te hebben. Als je in een andere valuta dan de euro heeft betaald, vindt de omrekening plaats tegen de wisselkoers van de dag waarop de kosten aan je zijn gefactureerd.

Vaccinaties – Je kunt vaak een vergoeding krijgen voor vaccinaties voordat je naar het buitenland reist, als deze zijn voorgeschreven door een arts.

Tot slot, bekijk goed voor welke kosten je een vergoeding krijgt bij de zorgverzekering en houdt hier rekening mee bij het kiezen van je zorgverzekering.