NGS West1
Image default
Health / Alternative

De do’s en don’ts van ademhalen

Met je mond open ademhalen is allesbehalve charmant te noemen. Wanneer je het s’ nachts doet, is dit niet prettig voor jouw partner. Wanneer je overdag door jouw mond ademhaalt, is dit al helemaal niet charmant. Maar het is niet alleen niet charmant, het is ook nog eens ongezond. Wanneer je door jouw neus ademhaalt, filtert de neus de lucht.

Dood vogeltje

Mondademhaling zorgt er voor dat de mond uitdroogt. Wanneer je wakker wordt, is de mond droog, bewegen de lippen niet zo soepel als normaal en heb je soms zelfs last van keelpijn, een slechte adem en stroeve tanden. Dit wordt ook wel het welbekende ‘dode vogeltje’ genoemd. Wanneer er overdag ook sprake is van mondademhaling, kunnen er soms ook kapotte mondhoeken ontstaan.

Mondademen afleren

Hieronder vind je een aantal tips, waarmee je mondademhalen af kunt leren. Raadpleeg ook jouw plaatselijke tandarts hiervoor:

De lippen moeten sterk genoeg zijn om de mond altijd gesloten te kunnen houden. Doe een flesoefening om de lippen te versterken: bind een knoop aan een touwtje. Vul een flesje met een beetje water. Doe het uiteinde van het touwtje in de fles en doe de dop erop. Doe de knoop achter de lippen en niet achter de tanden en probeer dit 30 seconden vast te houden. Wanneer jouw lippen sterker worden, kun je de hoeveelheid water in het flesje vergroten.

Oefen de mondsluiting wanneer de lippen sterk genoeg zijn.

Zorg dat je niet alleen jouw lippen sluit, maar leg ook jouw tong bovenin je mond.

Probeer overdag zoveel mogelijk te oefenen, zodat het op een gegeven moment ook s’ nachts vanzelf gaat.

Tandartsenpraktijk Floriande is gespecialiseerd in dergelijke technieken aanleren. Deze tandartsenpraktijk in Hoofddorp helpt mensen uit heel de regio. Neem eens een vrijblijvend kijkje op de website en bekijk de mogelijkheden.