NGS West1
Image default
Health / Alternative

Wanneer is je gewicht ongezond?

Mensen die af willen vallen vragen zich in de eerste plaats vaak af of hun huidige gewicht gezond is of niet. De opvatting van een gezond gewicht hangt samen met een aantal factoren, die we je BMI noemen.

 

Ondergewicht en overgewicht

De media berichten wel eens dat ondergewicht ‘dodelijker’ is dan overgewicht, en dat mensen met een klein buikje het langst leven. Is dat waar? Slanke dertigers leven weliswaar langer dan dikke, maar boven de zestig jaar is dat minder duidelijk. Magere senioren leven zelfs gemiddeld korter dan leeftijdsgenoten die wat dikker zijn. Maar dat gemiddelde is bedrieglijk; het effect wordt veroorzaakt doordat onder de mageren veel rokers zitten en mensen met een nare ziekte onder de leden. En die leven korter.

 

Slank en gezond

Als je alleen kijkt naar mensen die slank zijn dankzij hun gezonde leefstijl, dan leven die langer dan mensen met een buikje. Het verschil in levensduur tussen de slanken en de dikkeren is wel kleiner dan vroeger. Dat is te danken aan de wetenschap, die de oorzaken van hart en vaatziekten heeft opgespoord en heeft ontdekt hoe je die ziekten kunt voorkomen of genezen. Ze bleken te worden veroorzaakt door hoge bloeddruk, roken en cholesterol.

 

Hoge bloeddruk, hoge cholesterol

Hoge bloeddruk en stoffen uit sigaretten beschadigen de bloedvaten, op die beschadigde plekken zet zich cholesterol af en dat leidt tot een verstopping. Zo ontstaat een hartinfarct of beroerte. Die ontdekkingen hadden een groot effect. Vanzelfsprekend niet meteen, maar over langere termijn zijn de veranderingen spectaculair: vijftig jaar geleden was roken voor mannen vanzelfsprekend en nu zijn rokers paria’s. Oudere mensen slikken massaal medicijnen die de bloeddruk en het cholesterol verlagen, de hoeveelheid cholesterolverhogend verzadigd vet die we eten is gedaald met een derde, en het nog slechtere transvet is bijna uit de voeding verdwenen.

 

Overgewicht verhoogt kans op ziektes

Er is nu wel meer overgewicht en dat verhoogt het cholesterol en de bloeddruk, maar met gezonde medicatie krijg je beide fors omlaag. De overgewichtige van nu heeft een lager cholesterol en een lagere bloeddruk dan de magere van zo’n vijftig jaar terug. Wie toch een infarct krijgt, wordt gered met ingenieuze apparaten en met geneesmiddelen die de verstopping oplossen. Daarom leven oudere mensen met overgewicht tegenwoordig bijna even lang als slanke ouderen. Leven of dood is echter niet het hele verhaal. Dikke mensen worden wel ouder dan vroeger, maar die extra jaren zijn geen gezonde jaren. Dikke mensen hebben een grotere kans op versleten knieën en op diabetes die ogen, benen en nieren aantast. Hoe dikker je bent, hoe eerder je dus problemen krijgt met zien, staan en lopen. Overgewicht vergroot ook de kans op impotentie, onvruchtbaarheid en galstenen. Daar ga je niet van dood en van versleten knieën ook niet, maar je wilt het toch liever voorkómen. Het risico van overgewicht is niet dat je ervan doodgaat, maar dat het je leven vergalt. Daarom is ook voor ouderen een ‘buikje’ niet gezond.

 

Wat is dan wel gezond?

Wil je op een goede, verantwoorde manier afvallen en gewicht verliezen? Stap dan over op het eten van meer koolhydraatarme gerechten. Deze gerechten helpen je optimaal af te vallen. Koolhydraatarme recepten vind je onder meer op deze website.

http://koolhydraatarmegerechtenvanveronica.blogspot.nl/