NGS West1
Image default
Health / Alternative

Rieten daken

Rieten daken zijn allang niet meer de armoedige opties die het vroeger waren. Sterker nog, tegenwoordig zie je rietwerk.nl vooral op huizen in de hogere regio’s van het woonsegment. Tegenwoordig zijn het juist de rijkeren onder ons is hun dak laten rietdekken.

Er wordt tegenwoordig dan ook heel anders gedekt met riet. Vroeger werd het riet letterlijk geplukt en op de daken gelegd, maar tegenwoordig komt er wel heel wat meer bij kijken. Een bekende en vaak gebruikte constructie is die van het gebruikte van dakpannen onder het riet. Door dakpannen te leggen onder het riet, heb je natuurlijk qua constructie de stevigheid van een dak van dakpannen maar het uiterlijk van een luxe rieten dak.

Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor kunstriet. Kunstriet ziet er net zo goed uit als echt riet, maar heeft een paar fijne eigenschappen waar je veel voordeel mee kunt behalen. Ten eerste is het bijvoorbeeld een stuk minder gevoelig voor organische groei. Dat wil zeggen dat er niet zo makkelijk schimmel of mos op kan gaan groeien. Deze factoren kunnen de stevigheid van de constructie van het dak aantasten en voor problemen zorgen. Met kunstriet heb je dus veel minder van die soort problemen, maar wel het uiterlijk van een echt rieten dak.

Zoals bij ieder dak is het ook bij een rieten dak belangrijk dat je je dak goed onderhoudt. Je moet er dus voor zorgen dat het regelmatig geïnspecteerd wordt, zodat gebreken snel worden opgemerkt en kunnen worden opgelost. Door dit te doen, kun je met een rieten dak net lang doen als met ieder ander dak. Dat is zeker een jaar of 20, 30. Kortom, tegenwoordig zijn er dus ook helemaal niet meer zoveel nadelen aan een rieten dak en dat heeft natuurlijk ook bijgedragen aan de populariteit van het rieten dak.

http://www.rietwerk.nl